Hlavná stránka > Vianoce > Koláče

Vianočná štóla

  autor   2725x

Suroviny:
300 g hrozienok
2 PL rumu
2 kocky droždia
2 ČL kryštálového cukru
250 ml vlažného mlieka
750 g hladkej múky
125 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
štipka mletého muškátového kvetu
250 g roztopeného masla
100 g pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
100 g mletých mandlí
75 g masla na potretie
práškový cukor na posypanie


Postup:
Hrozienka zalejeme rumom, necháme stáť 20 minút a necháme odkvapkať. Droždie zmiešame s cukrom a 3 PL mlieka, necháme nakysnúť. Do misy dáme múku, cukor, vanilkový cukor a soľ, pridáme citrónovú kôru, muškátový kvet, maslo a nakysnutý kvások. Premiešame s mliekom a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho nakysnúť. Vykysnuté cesto ešte miesime na doske asi 10 minút, kým nie je pružné a neprestane sa lepiť. Potom doň zapracujeme hrozienka, kandizovanú kôru a mandle. Cesto rozvaľkáme na placku s priemerom asi35 cm. Jednu stranu preložíme cez stred, aby vznikol tvar štóly. Vložíme na plech, vystlatý papierom na pečenie a necháme asi ½ hodiny kysnúť. Rúru predhrejeme na 250 stupňov, vložíme štólu, znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme 45-50 minút. Roztopíme maslo a ešte teplú štólu ním potrieme a nahrubo posypeme cukrom. Skladujeme zabalenú v alobale. Najlepšie keď stojí 2-3 týždne.

Prep time: Cook time: Total time: Thinly-sliced 300 g hrozienok
2 PL rumu
2 kocky droždia
2 ČL kryštálového cukru
250 ml vlažného mlieka
750 g hladkej múky
125 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipka soli
2 ČL postrúhanej citrónovej kôry
štipka mletého muškátového kvetu
250 g roztopeného masla
100 g pokrájanej kandizovanej citrónovej kôry
100 g mletých mandlí
75 g masla na potretie
práškový cukor na posypanie
: 1 cups
 


comments powered by Disqus

Hodnotenie: 2.9/5 ( 14 hlasov )

Stiahni si Android aplikaciu Moje-recepty.sk Android app on Google Play

  
Máte obrázky alebo video z prípravy jedla ? Pošlite mi ich emailom a rád ich pridám k receptu. Súbory posielajte na recepty@dct.sk.